Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 40 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 40 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Διαλέξεις Ωνάση 2008 στο Ι.Τ.Ε.
Φυσική
και Πληροφορική
Αριστερά, ο Ιωσήφ Σηφάκης (Βραβείο Τούρινγκ 2007), διευθυντής ερευνών του C.N.R.S., και δεξιά ο νομπελίστας φυσικής Τζων Μάδερ της Ν.A.S.A. θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές των Διαλέξεων Ωνάση 2008

Ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου ο νέος κύκλος των Επιστημονικών Διαλέξεων Ωνάση 2008 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης, με επίκεντρο την Κοσμολογία και τα Ενσωματωμένα Συστήματα Πληροφορικής.

Ο πρώτος κύκλος των Διαλέξεων Ωνάση 2008, αφιερωμένος στην Φυσική, είχε θέμα «Η Κοσμολογία από την σκοπιά της Αστροφυσικής» («Cosmology: An Astrophysical Perspective») και κεντρικό ομιλητή τον νομπελίστα φυσικής 2006 Τζων Μάδερ, επικεφαλής επιστήμονα στην Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών της N.A.S.A. και επιστημονικό υπεύθυνο προγραμμάτων του διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέημς Γουέμπ της N.A.S.A. Μίλησαν επίσης οι εξής διακεκριμένοι επιστήμονες: Τομ Έιμπελ, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Κέντρου Γραμμικού Επιταχυντή του ίδιου Πανεπιστημίου (SLAC/KIPAC)∙ Γουέιν Χου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Κέιβλι Κοσμολογικής Φυσικής∙ Ρόμπερτ Κίρσνερ, καθηγητής Αστρονομίας του Κολλεγίου του Χάρβαρντ και κάτοχος της έδρας Κλόους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ∙ Τζιμ Πήμπλς, επίτιμος καθηγητής Φυσικομαθηματικών στην έδρα Άλμπερτ Αϊνστάιν του Πανεπιστημίου του Πρίνστον∙ Πωλ Στάινχαρντ, καθηγητής Φυσικομαθηματικών στην έδρα Άλμπερτ Αϊνστάιν, διευθυντής του Κέντρου Θεωρητικής Επιστήμης και καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον∙ Τζ. Κραιγκ Γουήλερ, καθηγητής Αστρονομίας στην έδρα Σάμιουελ Τ. και Φερν Γιαναγκισάουα Ρήτζεντς του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν και πρόεδρος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Έπειτα από γενική επισκόπηση και ιστορική αναδρομή στην Κοσμολογία, οι επιστημονικές ομιλίες κάλυψαν θέματα όπως το πρότυπο μοντέλο της Κοσμολογίας, ο σχηματισμός των γαλαξιών, η κοσμολογία των υπερκαινοφανών, η μελέτη της σκοτεινής ενέργειας κ.ά. Το πρόγραμμα των διαλέξεων ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου 2008.

Ο δεύτερος κύκλος των Διαλέξεων Ωνάση 2008, αφιερωμένος στην Πληροφορική, θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 21-25 Ιουλίου και έχει θέμα «Ενσωματωμένα Συστήματα: Θεωρία και Εφαρμογές» («Embedded Νetworked Systems: Theory and Applications»). Κεντρικός ομιλητής είναι ο τιμηθείς με το βραβείο Τούρινγκ 2007 Ιωσήφ Σηφάκης, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (C.N.R.S.) και ιδρυτής του Εργαστηρίου VERIMAG.

Οι αφίσες των δύο κύκλων Διαλέξεων Ωνάση 2008, Φυσικής και Πληροφορικής

Τα Ενσωματωμένα Συστήματα είναι ηλεκτρονικά μέρη με λογισμικό, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να παρέχουν υπηρεσίες σε διάφορες συσκευές. Οι μικροεπεξεργαστές, στην μεγάλη πλειονότητά τους (98%), είναι ενσωματωμένοι και χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικούς τομείς, όπως στην μεταφορά (αεροναυτική, ηλεκτρονική, διαστημική, αυτοκίνηση, τραίνα), τις ηλεκτρικές και τις ηλεκτρονικές συσκευές, τους διεργασιακούς ελέγχους, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ηλεκτρονική υγεία. Η εκτενής και αυξανόμενη χρήση των ενσωματωμένων συστημάτων και η ένταξή τους στα προϊόντα της καθημερινής ζωής σηματοδοτούν μια σημαντική εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας των πληροφοριών.

Οι διαλέξεις θα καλύψουν σειρά θεμάτων, τα οποία εκτείνονται τόσο στις θεωρητικές όσο και στις πρακτικές πτυχές της σχεδίασης των ενσωματωμένων συστημάτων. Αυτές περιλαμβάνουν τεχνικές σχεδιασμού που βασίζονται στα επιμέρους στοιχεία, αρχιτεκτονικές με πολλούς επεξεργαστές και υπερυπολογιστικά συστήματα, ασύρματα δίκτυα, τυπική επαλήθευση, ασφάλεια και χρονοανάλυση.

Τα θέματα θα αναπτύξουν οι εξής επιστήμονες: Άγγελος Κηρομύτης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και διευθυντής του Εργαστηρίου Ασφαλείας Δικτύων∙ Έντουαρντ Λη, κάτοχος της έδρας Ρόμπερτ Σ. Πέππερ Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ∙ Αμίρ Πνουέλι, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Ινστιτούτου Κούραντ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τιμηθείς με το βραβείο Τούρινγκ 1996∙ Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Ιλλινόι (Ερμπάνα-Σαμπέιν)∙ Ματέο Βαλέρο, καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο της Καταλωνίας∙ Ράινχαρντ Βίλχελμ, καθηγητής στην Έδρα Γλωσσών Προγραμματισμού και Κατασκευής Μεταγλωττιστών του Πανεπιστημίου του Zάαρλαντ στην Γερμανία.

Οι Επιστημονικές Διαλέξεις Ωνάση καθιερώθηκαν το 2001 και απευθύνονται σε ερευνητές, μεταδιδακτορικούς σπουδαστές, μεταπτυχιακούς και υψηλού επιπέδου προπτυχιακούς φοιτητές. Διεξάγονται κάθε καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο, τον υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή Ιωάννη Παπαμαστοράκη, καθώς και δεκαμελή οργανωτική και επιστημονική επιτροπή. Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και διαμονής έως πενήντα Ελλήνων και έως τριάντα αλλοδαπών φοιτητών επιλεγμένων βάσει των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων, οι οποίοι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

28-29