Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 39 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 39 ΜΑΡΤΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Θυμός, Θόρυβος, Σιωπή
Δραματοποιημένες
αναγνώσεις στο Βερολίνο
Του ειδικού συνεργάτη

Στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο δόθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008 μια εκπληκτική παράσταση. Επρόκειτο για την δραματοποίηση μέρους της Ραψωδίας Α΄ της Ιλιάδας στα γερμανικά από τον δραματουργικό σύμβουλο της παράστασης δρ Frank Raddatz, σε καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του Georg Rootering. Σκηνή ήταν η μνημειακή κλίμακα του Βωμού του Διός στην Πέργαμο (χώρου γνωστού ως Pergamon Altar).

To Μουσείο της Περγάμου περιέχει μια πλήρη αναπαράσταση, σε φυσικό μέγεθος, της δυτικής όψης του Βωμού. Στην περίμετρο της αίθουσας έχει ενταχθεί με πρωτότυπο τρόπο η μεγάλη ζωφόρος, που παριστάνει την μάχη Θεών και Γιγάντων. Σε αυτόν τον χώρο, στα σκαλιά του Βωμού, δόθηκε η παράσταση, την οποία και τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας, δρ Walter Scheel, ο υπουργός Εσωτερικών Jörg Schönbohm, οι πρέσβεις της Ελλάδος, Τάσος Κριεκούκης, και της Κύπρου, Π. Ηλιάδης, η ελληνίστρια πρέσβειρα της Κροατίας Vesna Cvjetković Kurelec, ο πρέσβης του Λιχτενστάιν Prinz Stefan von und zu Liechtenstein, ο υπουργός Πολιτισμού της Θουριγγίας, καθηγητής δρ Jens Goebel, καθώς και άλλοι επίσημοι.

Η παράσταση αυτή εντάσσεται στην σειρά δραματοποιημένων αναγνώσεων αρχαίων ελληνικών κειμένων, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στην Νέα Υόρκη. Στόχος της δράσης αυτής είναι να αναδειχθούν τα αρχαία κείμενα με σύγχρονο τρόπο, προκειμένου να ανανεωθεί το ενδιαφέρον όσων ήδη τα γνωρίζουν, αλλά και να καταστούν προσιτά στο νεότερο κοινό, το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα την τύχη να εκτεθεί στην κλασική παιδεία και στα κλασικά γράμματα.

Επάνω: Η κλίμακα του Βωμού του Διός στο Μουσείο της Περγάμου αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για την παράσταση
Κάτω: Οι ηθοποιοί Γκετς Άργκους και Κλαούντια Μπούρκχαρτ απέδωσαν στα γερμανικά το απόσπασμα της Ιλιάδας

Η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο. Κλείνει με μια μακριά σιωπή. Η μήνις του Αχιλλέα, τα πάθη, οι πόλεμοι, οι μάχες και ο θόρυβός τους κλείνουν με την σιγή. Πρόκειται όμως για «γόνιμη σιωπή», η οποία γέννησε πρώτα-πρώτα τον λόγο της ποίησης και στην συνέχεια γεννά πλήθος ερωτημάτων για την ουσία της ζωής. Η σιωπή αυτή αντανακλά την σιωπή των αγαλμάτων, που παγωμένα συνεχίζουν την αέναη μάχη τους. Η ζωφόρος του Βωμού της Περγάμου δείχνει τους Θεούς να πονούν σαν τους ανθρώπους, τα σώματά τους να πληγώνονται και τα πρόσωπά τους να συσπώνται από την προσπάθεια της μάχης. Η σιωπή αυτή μιλάει στην δική μας προσωπική σιωπή∙ σε αυτή την εσωτερική σιωπή, όπου ο καθένας μας ψάχνει να βρει τις προσωπικές του απαντήσεις.

22-23