Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 38 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 38 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Σε ανακαινισμένους χώρους
από το 2008

Λήδα ΜπουζάληΠερισσότερα από δέκα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που εγκαταστάθηκαν τα γραφεία Αθηνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στο νεοκλασικό κτήριο της λεωφόρου Αμαλίας. Το αρχοντικό της οικογένειας Ορφανίδη, το οποίο κτίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, αποκτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση το 1989, ταλαιπωρημένο από τον χρόνο και τις άστοχες παρεμβάσεις. Ανακαινίστηκε ριζικά το 1991 και έκτοτε γνώρισε νέες δόξες. Ωστόσο, ο χρόνος, αλλά κυρίως η ατμοσφαιρική ρύπανση, άρχισαν να «θαμπώνουν» την λάμψη του κτηρίου, οπότε, το 2007, αποφασίστηκε η εκ νέου ανακαίνιση των χώρων του.

Τους τελευταίους μήνες, στο εσωτερικό του κτηρίου έγιναν εργασίες συντήρησης, οι αίθουσες βάφτηκαν, νέα έπιπλα αγοράστηκαν, άλλα συντηρήθηκαν, ενώ επίσης προστέθηκαν νέα έργα τέχνης στην ήδη αξιόλογη συλλογή. Όπως είναι φυσικό, η αίθουσα εκδηλώσεων Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έκλεισε τις πόρτες της για να ανακαινιστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φιλοξενήσει τις ποικίλες, τακτικές και έκτακτες, εκδηλώσεις του Συνδέσμου και του Ιδρύματος. Για τον λόγο αυτόν, οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και επίκαιρες διαλέξεις του διεθνολόγου Νίκου Χατζή, με θέμα την στρατηγική γεωγραφία του πετρελαίου, καθώς και του πολιτικού μηχανικού και δημοσιολόγου Μάνου Κρανίδη, με θέμα την αγορά ακινήτων, πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ δεν προγραμματίστηκε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου θα συναντη-θούν, όπως κάθε χρόνο, κατά τα μέσα Ιανουαρίου, στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας, σε χώρο για τον οποίο θα ενημερωθούν από την σχετική πρόσκληση.

Σημαντική στιγμή του έτους 2008 θα αποτελέσει η νέα μεγάλη έκθεση των υπότροφων εικαστικών, η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί, για δεύτερη φορά μετά το 2001, στο αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, υπό την επιμέλεια του μουσειολόγου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Γιάννη Ρούσσου. Έως τότε, μπορούμε όλοι να επισκεφθούμε την μεγάλη έκθεση «Κλασικές μνήμες στην σύγχρονη ελληνική τέχνη», η οποία θα φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη έως τις 18 Φεβρουαρίου 2008 με αποκλειστικό χορηγό το  Ίδρυμα Ωνάση.

2