Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 38 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 38 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Παρουσίαση στο θυγατρικό                     
                       Ίδρυμα Ωνάση Νέας Υόρκης
της Καλλιόπης Χρηστοφή

Με τον τίτλο «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην δύσκολη πορεία από τον σχεδιασμό έως την αποπεράτωση» πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2007 στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Νέα Υόρκη ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος της παρουσίασης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο ίδιος χώρος, πριν από τέσσερα χρόνια, είχε φιλοξενήσει έκθεση με αρχιτεκτονικά σχέδια και προπλάσματα του νέου μουσείου, καθώς και εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης (6 Μαρτίου – 9 Απριλίου 2003). 

Επάνω: Πολυπληθές κοινό παρακολουθεί την παρουσίαση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης μέσω διαφανειών από τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί
Κέντρο: Αεροφωτογραφία του Μουσείου και άποψη του εξωτερικού χώρου
Κάτω: Aπό αριστερά, οι αρχιτέκτονες Χιου Ντάτον και Μπερνάρ Τσουμί με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή

Στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί, εμπνευστής του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Μουσείου, καθώς και ο Χιου Ντάτον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου την εγκατάσταση της γυάλινης πρόσοψης του κτηρίου, παρουσίασαν, ο καθένας από την σκοπιά του, το νέο μουσείο ― πραγματικότητα πλέον για την πόλη των Αθηνών.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι το αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας τριών κλάδων: της Αρχαιολογίας, της Αρχιτεκτονικής και της Διακόσμησης. Η ιστορία συνενώθηκε με την τεχνολογία για την δημιουργία αυτού του τόσο σημαντικού, για τον πολιτισμό, μουσείου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι τρεις ομιλητές, χωρίς την συμβολή των οποίων δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο.

Όπως σημείωσε κατά την παρουσίασή του ο αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί, από αρχιτεκτονικής πλευράς το έργο παρουσίαζε δυσκολίες για τρεις λόγους: πρώτον, κτίζεται ένα οικοδόμημα που βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από τον Παρθενώνα· δεύτερον, πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι, λόγω της φύσης της εργασίας τους, απαγορεύουν να πειραχθεί, πολλώ δε μάλλον να μετατοπιστεί, οτιδήποτε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο· τρίτον, ακολουθώντας πάντοτε τις παλιές προδιαγραφές, το Μουσείο πρέπει να είναι ένα κτήριο εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα χώρο, πράγμα το οποίο στην Αθήνα δεν είναι καθόλου εύκολο, εφόσον πρόκειται για πόλη με ιστορία αιώνων.

Ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και στο γεγονός ότι αυτό δημιούργησε μια νέα αρχαιολογική πραγματικότητα για την Ελλάδα. Προσφέρονται πλέον νέες δυνατότητες για να παρουσιαστούν με σωστό τρόπο οι διάφορες φάσεις της ιστορίας της Ακρόπολης, αλλά και να δοθεί περισσότερη προσοχή στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο καθηγητής ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ομογένεια για την εξαρχής  στήριξη όλης αυτής της προσπάθειας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ομογένεια αποτελεί πάντοτε θερμό υποστηρικτή της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στην βάση του Ιερού Βράχου, παρέχοντας άμεση θέα προς αυτόν. Η λιτότητα της φόρμας, η καθαρότητα των γεωμετρικών όγκων και η διαφάνεια των υλικών συνθέτουν ένα μουσείο σύγχρονο, το οποίο καλύπτει 14.000 τ.μ. Είναι ένα τριώροφο κτήριο γυάλινης κατασκευής εμβαδού 23.000 τ.μ., το οποίο στηρίζεται πάνω σε κολώνες. Το ισόγειο, με θέα, διά μέσου των γυάλινων δαπέδων, προς τον χώρο ανασκαφής των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες ανέγερσης του κτηρίου, περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων και εγκαταστάσεις υποστήριξης. Ο μεσαίος όροφος, μια μεγάλη τραπεζοειδής αίθουσα, θα στεγάζει τα μόνιμα εκθέματα από την Αρχαϊκή περίοδο μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Aυτοκρατορίας. Επίσης, θα περιλαμβάνει αίθουσα πολυμέσων και εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη. Τέλος, ο τελευταίος όροφος θα στεγάζει την εντυπωσιακή Αίθουσα του Παρθενώνα: κορυφαία ανάμεσα στις αίθουσες του κτηρίου, έχει φυσικό φωτισμό, εμβαδόν 3.200 τ.μ. και δημιουργεί την εντύπωση πως μεταφέρει τον επισκέπτη επάνω στον Ιερό Βράχο. Εδώ θα παρουσιαστούν τα γλυπτά του Φειδία και των μαθητών του, σε πλήρη αντιστοιχία προς το μνημείο και με βάση τα σημεία του ορίζοντα, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται εντός του ναού.

Το Νέο Μουσείο, διεθνές μουσειολογικό πρότυπο, αντάξιο των σπουδαίων έργων τέχνης που θα στεγάσει, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2009. Η Αίθουσα του Παρθενώνα θα ανοίξει πρώτη κατά τις αρχές του 2008, ακολουθούμενη από την σταδιακή λειτουργία των υπόλοιπων εκθεσιακών χώρων.

18-19