Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 38 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 38 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Τα ομηρικά έπη           
στην Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Με την παρουσίαση αποσπασμάτων της Ιλιάδας στο κτήριο όπου στεγάζεται η Συλλογή Αρχαιοτήτων στο Μόναχο, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινίασε τον Νοέμβριο του 2007 την προσέγγισή του με το γερμανόφωνο κοινό. Παράλληλα, το Ίδρυμα συνέχισε τον εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό των δραματοποιημένων αναγνώσεων της Οδύσσειας σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η σκηνοθεσία των τριών παραστάσεων με τίτλο Περί ηρώων και δακρύων – Η εκδίκηση του Αχιλλέα, που είχαν την μορφή θεατρικού δρώμενου συνοδεία μουσικής, ήταν του Γκέοργκ Ρότερινγκ, τα κείμενα και η δραματουργία του Φρανκ Ράντατς και οι εγκαταστάσεις του  Έντουαρντ Βίνκελχόφερ. Οι ηθοποιοί Κλαούντια Μπούρκχαρτ και Γκετς  Άργκους ζωντάνεψαν επεισόδια της Ιλιάδας δίπλα στα αγγεία του 6ου αι. π.Χ. που εκτίθενται στις προθήκες της Συλλογής. 

Ο Γκετς Άργκους και η Κλαούντια Μπούρκχαρτ στην παράσταση Περί ηρώων και δακρύων

Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2008 στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο. «Οι διαφορετικοί χώροι, που, σημειωτέον, δεν είναι θεατρικοί χώροι, απαιτούν ο καθένας διαφορετική προσέγγιση», εξήγησε ο σκηνοθέτης Γκέοργκ Ρότερινγκ. «Εδώ», είπε αναφερόμενος στον χώρο της Συλλογής Αρχαιοτήτων του Μονάχου, «βρισκόμαστε εν μέσω εξαιρετικών εκθεμάτων αρχαίας τέχνης και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία με τα εκθέματα. Στον Ναό της Περγάμου, οι συνθήκες, επομένως και οι προκλήσεις, θα είναι εντελώς διαφορετικές».

«Συμπληρώνουμε μια σημαντική έλλειψη που υπήρχε στις γερμανόφωνες χώρες», σχολίασε ο Αντώνης Παπαδημητρίου. «Ξεκινούμε μια διαδικασία προσέγγισης προς το γερμανόφωνο κοινό, που το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Ειδικά με το Μόναχο έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση, αφού εδώ, στην Συλλογή του Μονάχου, βρίσκεται ο κύλιξ του Εξηκία, που είναι και το σύμβολο του Ιδρύματος». Εξηγώντας την επιλογή παραστάσεων σε γερμανόφωνο χώρο, με Γερμανούς συντελεστές και στην γερμανική γλώσσα, ο Αντώνης Παπαδημητρίου τόνισε: «Αυτή είναι η στρατηγική του Ιδρύματος, γιατί ο ελληνικός πολιτισμός είναι πανανθρώπινο κτήμα».

Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα συνεχίστηκε ο ιδιαίτερα επιτυχημένος κύκλος δραματοποιημένων αναγνώσεων αποσπασμάτων της Οδύσσειας σε αμερικανικές πόλεις. Τον Οκτώβριο του 2007, το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση Νέας Υόρκης προσήλκυσε πολυπληθές και ενθουσιώδες κοινό σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε στην πόλη του Νάσβιλ, στο πολιτιστικό κέντρο «Parthenon», το οποίο μάλιστα στεγάζεται σε πιστό αντίγραφο του ναού του Παρθενώνα. Η βραδιά επαναλήφθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνών στο Σικάγο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μουσείο και το Ελληνικό Κέντρο της πόλης, ενώ ανάλογη εκδήλωση είχε διοργανωθεί τον Μάιο του 2007 στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

Τις δύο εκδηλώσεις προλόγισε και σχολίασε ο καθηγητής Γκρέγκορι Ναζ, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το οποίο τιμήθηκε το 2006 με ένα από τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση.

    
16