Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Μουσικές ανατροπές
με τους Family Voices
του Γιάννη Γεωργιάδη

Φωτογραφίες all4mat.gr

Μια ξεχωριστή βραδιά μάς επεφύλασσε ο Σύνδεσμος Υποτρόφων
την Κυριακή 10 Ιουνίου 2007.
Το φωνητικό μουσικό σύνολο Family Voices μάς ταξίδεψε σε
κόσμους μελωδικούς και ονειρικούς...

Τρεις οικογένειες καλλιτεχνών ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία συναυλία, περνώντας την μουσική ερμηνεία και το ταλέντο από γενιά σε γενιά: ένας μοναδικός συνδυασμός από ζευγάρια, αδέλφια και παιδιά, ο οποίος αποτελεί το ομορφότερο παράδειγμα καλλιτεχνικής συνύπαρξης και έμπνευσης μέσα από την οικογενειακή σύμπνοια και το αστείρευτο ταλέντο.

Σύμφωνα με το καλαίσθητο πρόγραμμα της εκδήλωσης, «το σύνολο Family Voices είναι ένα καλλιτεχνικό σχήμα μοναδικό στο είδος του, καθώς απαρτίζεται από διαπρεπείς καλλιτέχνες, τους οποίους ενώνουν στενοί συγγενικοί δεσμοί, και τα οκτώ παιδιά τους, ηλικίας έξι έως δεκαεπτά ετών, μεγαλωμένα μέσα στην μουσική.


Αριστερά: Η Λυδία Αγγελοπούλου, η Μαρία Μητσοπούλου και η Έφη Μηνακούλη
Επάνω: Ο Διονύσης Μαλλούχος, πιανίστας αλλά και συντονιστής της βραδιάς
Κέντρο: Οι ενήλικοι συντελεστές της παράστασης
Κάτω: Ο τενόρος Σταμάτης Μπερής

»Τους καλλιτέχνες του συνόλου, εκτός από την κλασική μουσική τους παιδεία, που συνοδεύτηκε για όλους από υποτροφίες και βραβεία, ενώνουν η απέραντη αγάπη για την μουσική και το κέφι για κάτι νέο και πρωτοποριακό. Η μουσική σύμπραξη αποτελεί τρόπο ζωής και η μουσική αρτιότητα, αλλά και οι ανατρεπτικές και αναπάντεχες μουσικές επιλογές, είναι ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού σχήματος.

»Στις πολυάριθμες εμφανίσεις του, το σύνολο Family Voices έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια. Το ρεπερτ­­όριό του περιλαμβάνει άριες, ντουέτα και ανσάμπλ από γνωστές όπερες, τραγούδια από μιούζικαλ, σπιρίτσουαλς και φολκλορικά τραγούδια διαφόρων χωρών, αλλά και αγαπημένα τραγούδια διαφόρων εποχών».

Επάνω: Ο τενόρος Σταύρος Μπερής
Κέντρο: Οι μικροί καλλιτέχνες των Family Voices
Κάτω: Τους συντελεστές της βραδιάς συνεχάρησαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου και ο επίτιμος αντιπρόεδρος Παύλος Ιωαννίδης

Ο διακεκριμένος τενόρος και υπότροφος Σταμάτης Μπερής, πρωταγωνιστής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (που έχει διατελέσει και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής της), η σύζυγός του, μετζοσοπράνο Λυδία Αγγελοπούλου, εκ των πλέον επιτυχημένων πρωταγωνιστριών στο Εθνικό Λυρικό μας Θέατρο, μαζί με τα παιδιά τους, Δανάη και Αχιλλέα, βρέθηκαν σε μιαν αρμονική σύμπραξη.
Η πολυτάλαντη σοπράνο και πιανίστα Νατάσσα Αγγελοπούλου και ο σύζυγός της Ιωσήφ Κετεντζιάν, το έτερο ζευγάρι του συνόλου, εκπροσωπήθηκαν από τα παιδιά τους  Έλλη, Σοφία, Φίλιππο και Ανέστη.

Το σύνολο ολοκλήρωσαν ο καταξιωμένος μαέστρος Σταύρος Μπερής και η σύζυγός του  Έφη Μηνακούλη, πρωτοπόρος στον χώρο της παλαιάς μουσικής, με τις κόρες τους Νεφέλη και Μυρτώ. Το οργανικό μουσικό υπόβαθρο προσέφερε ο διακεκριμένος πιανίστας και υπότροφος Διονύσης Μαλλούχος, ο οποίος ήταν και παρουσιαστής της βραδιάς αλλά και ψυχή του συνόλου.
Οι αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι του συνόλου και διαπρεπείς λυρικοί καλλιτέχνες Μαρία Μητσοπούλου (σοπράνο) και Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος), προσκληθέντες να συμπράξουν σε αυτή την εκδήλωση, ένωσαν τις υπέροχες φωνές τους και συνεισέφεραν ιδιαίτερα στην επιτυχία της μουσικής βραδιάς.

Ο τίτλος της συναυλίας, Μουσικές Ανατροπές, επαληθεύτηκε επί σκηνής κατά τρόπο ιδανικό: από τις ανάλαφρες άριες του Μότσαρτ («Aprite un po quegl’occhi» από τους Γάμους του Φίγκαρο και «Alla bella despinetta» από την όπερα  Έτσι κάνουν όλες) και το φλογερό τρίο από την Κάρμεν του Μπιζέ στις παραδοσιακές κεφαλλονίτικες αριέτες, τις «Αδελφές Τατά» του Μάνου Χατζιδάκι και τον γεμάτο κέφι Βαφτιστικό του Σακελλαρίδη.

Απολαύσαμε την γεμάτη πάθος Δαλιδά του Σαιν-Σανς σε αρμονική αλληλουχία με το δραματικό σεξτέτο από την Λουτσία ντι Λαμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, αλλά και τις διαχρονικές και αξέχαστες μελωδίες των Μπητλς και των Σάιμον και Γκαρφάνκελ. Ένα μουσικό ταξίδι δίχως σύνορα και στεγανά, όπου ακούσματα διαφορετικού ύφους και προέλευσης έδεσαν μεταξύ τους τόσο φυσιολογικά όσο και ευχάριστα: μια μουσική παράσταση που πέτυχε να ικανοποιήσει όλα τα (εκλεπτυσμένα) γούστα, με την μία μουσική έκπληξη να διαδέχεται την προηγούμενη.


Αριστερά: Ο Χάρης Ανδριανός, ο Σταμάτης Μπερής και ο Σταύρος Μπερής
Επάνω: Ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός με την υψίφωνο Μαρία Μητσοπούλου, μασκοφόρο
Κέντρο: Η Λυδία Αγγελοπούλου
Κάτω: Η Έφη Μηνακούλη και τα κορίτσια της μουσικής οικογένειας

Την πιο ευαίσθητη όμως και συγκινητική πινελιά στην ζεστή αυτή βραδιά έβαλαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα οκτώ παιδιά, τραγουδώντας με αξιοζήλευτη υπευθυνότητα και μουσικότητα, προσφέροντας με την λάμψη και το χαμόγελό τους στο συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Τα κείμενα για την εκδήλωση επιμελήθηκε η  Έφη Μηνακούλη, ενώ την σκηνοθετική ευθύνη ανέλαβε η Λυδία Αγγελοπούλου, με ένα σκηνικό που εύστοχα παρέπεμπε στην ατμόσφαιρα οικογενειακής γιορτής.
Την εκδήλωση στο κατάμεστο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ιωαννίδης, ο επίτιμος αντιπρόεδρος Παύλος Ιωαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

16-19