Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 36 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 36 ΙΟΥΝΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Η       Μ       Ε       Ρ       Ι       Δ       Α
Ευεργετισμός, Χορηγία,             
       Φιλανθρωπία, Εθελοντισμός
Η ευθύνη του πολίτη απέναντι στην κοινωνία

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Γεώργιος Αβέρωφ
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Γεώργιος Αβέρωφ

«Ευεργετισμός, Χορηγία, Φιλανθρωπία, Εθελοντισμός – Η ευθύνη του πολίτη απέναντι στην κοινωνία» ήταν ο τίτλος ημερίδας που διοργανώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2007, στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (E.I.E.) από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ, με υπεύθυνη την υπότροφο Νίκη Τσιρώνη.

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην διαχρονική σημασία των όρων «χορηγία», «φιλανθρωπία» και «εθελοντισμός», εστιάζοντας στην «συνεισφορά του Αριστοτέλη Ωνάση και του Κοινωφελούς Ιδρύματος σε μια εποχή που αλλάζει».

Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης-Αθανασιάδης

Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης-Αθανασιάδης

Κατά τον Αντώνη Παπαδημητρίου, πολλοί μεγάλοι Έλληνες ευεργέτες, όπως ο Μπενάκης, ο Συγγρός, ο Ωνάσης, ο Νιάρχος, ο Μποδοσάκης, ο Ευγενίδης «είχαν κάποια κοινά στοιχεία», όπως η πολυδιάστατη επιχειρηματική τους δράση, αλλά και το γεγονός ότι «λίγοι από αυτούς ήταν αυτόχθονες και πάντως όλοι έζησαν και έδρασαν στο εξωτερικό». Το τρίτο κοινό τους στοιχείο, επεσήμανε στην συνέχεια ο Αντώνης Παπαδημητρίου, ήταν ότι είτε δεν είχαν άμεσους απογόνους είτε δεν θέλησαν να παραδώσουν σε αυτούς το σύνολο της περιουσίας τους μετά θάνατον: «Έτσι δημιουργήθηκε το  Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο πήρε τελικά το 45% της περιουσίας του Αριστοτέλη Ωνάση».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν: «φτιάξτε ένα ίδρυμα ελεύθερο και ανεξάρτητο, εκτός Ελλάδος, για την Ελλάδα»· βασική δε πεποίθησή του ήταν ότι «συνέχιση του εαυτού του δεν ήταν μόνο το κοινωφελές έργο αλλά και η επιχείρηση». Το συγκεκριμένο αυτό στοιχείο «τον ξεχωρίζει από τους άλλους ευεργέτες και από πολλά άλλα ιδρύματα, τα οποία δεν έχουν επιχειρήσεις».

Συνεχίζοντας, ο Αντώνης Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το επιχειρηματικό Ίδρυμα από τα κέρδη του χρηματοδοτεί τα έργα και την δράση του Κοινωφελούς. Έτσι, το  Ίδρυμα Ωνάση έχει δαπανήσει δύο φορές τα χρήματα της κληρονομιάς του Αριστοτέλη Ωνάση για τους κοινωφελείς σκοπούς του, ενώ η περιουσία του είναι σήμερα επτά φορές μεγαλύτερη από αυτήν που κληρονόμησε από τον ιδρυτή του.

Ο Ανδρέας Συγγρός

Ο Ανδρέας Συγγρός

Οι κύριοι τομείς δράσεως του Ιδρύματος, είπε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, είναι δύο: κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια, ο πρώτος· παιδεία και πολιτισμός, ο δεύτερος. Μιλώντας για τον πρώτο τομέα, περιέγραψε τα επιτεύγματα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο έχει περιθάλψει μέχρι σήμερα 600.000  Έλληνες, και υπογράμμισε ότι, εάν το  Ίδρυμα έδινε χρήματα μεμονωμένα σε άτομα τα οποία χρειάζονταν κάποια εγχείρηση, δεν θα είχε καταφέρει να βοηθήσει τόσο πολλούς ανθρώπους συνολικά. Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά τον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού, το  Ίδρυμα έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα περίπου 4.000 υποτροφίες. Ο Αντώνης Παπαδημητρίου σχολίασε ακολούθως ότι «το έργο που ξεχωρίζει στον τομέα του πολιτισμού είναι η (υπό ανέγερση) Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», εξηγώντας ότι δεν θα πρόκειται για «ένα πολιτιστικό κέντρο από τα πολλά που υπάρχουν», αλλά για «ένα πολιτιστικό κέντρο ταγμένο στην προαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού». Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο ελληνικών σπουδών, το οποίο προγραμματίζεται για το έτος 2009, και σημείωσε πως το γεγονός και μόνον ότι «θα μαζευτούν επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι από όλον τον κόσμο, για να συνομιλήσουν, να συνδιαλεχθούν» είναι ήδη πολύ σημαντικό.
Ο Αντώνης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τις προκλήσεις της σημερινής εποχής ως «προκλήσεις γνώσης και πνεύματος και όχι γεγονότων» και τόνισε ότι το Ίδρυμα Ωνάση προσπαθεί να συμβάλλει «στο consensus που θα οδηγήσει στο μέλλον», σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς συμβούλους, τους επιχειρηματίες, τους συναδέλφους των άλλων ιδρυμάτων αλλά και τους φοιτητές. Κεντρικός στόχος παραμένει η διαφύλαξη του ελληνικού πολιτισμού μέσα στην παγκοσμιοποίηση, ώστε «να πάρει την θέση που του ανήκει ως διεθνής ανθρωπιστική βάση, ως θεμέλιο του πολιτισμού μας, όπως το ήθελε και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, του Ευρωπαϊκού Συντάγματος».

Όραμα και, συγχρόνως, μεγαλύτερη πρόκληση για το Κοινωφελές  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων ολόκληρης της ελληνικής γραμματείας, του ελληνικού πολιτισμού: η καταχώριση όλων των αρχείων, επιστημονικών και λογοτεχνικών· η δημιουργία μιας τεράστιας κοινής βάσης δεδομένων των ελληνικών γραμμάτων, η οποία θα είναι προσβάσιμη σε όλους.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, διακεκριμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η υπότροφος Δέσποινα Ιωσήφ, καθηγήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που μίλησε για την φιλανθρωπία κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο.

20-21