Βιβλιοπαρουσίαση
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 35 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 35 ΜΑΡΤΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !

Πολύτιμο εργαλείο για τους λάτρεις της ελληνοϊσπανικής φιλολογίας

Αλέξανδρος Μαγκρίδης,
Πέδρο Ολάγια,
Το νέο ελληνο-ισπανικό
λεξικό,
Αθήνα: εκδ. ΤΕΧΤΟ,
2006, σελ. 916
(με δίγλωσσο Πρόλογο
και Πίνακες Συντομογραφιών,
Συμβόλων και Γραμματικής).
ISBN: 960-89235-0-6.

Πολύτιμο εργαλείο για τους λάτρεις της
ελληνοϊσπανικής φιλολογίας Μορφές

Την 1η Δεκεμβρίου 2006, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θερβάντες και τον εκδοτικό οίκο TEXTO, παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ της Αθήνας το Νέο ελληνο-ισπανικό λεξικό, το οποίο αποτέλεσε καρπό της μακρόχρονης συνεργασίας του Έλληνα λεξικογράφου Αλέξανδρου Μαγκρίδη και του Ισπανού ελληνιστή, φιλόλογου και συγγραφέα Πέδρο Ολάγια, υποτρόφου του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Το νέο αυτό λεξικό, το πιο ολοκληρωμένο στο είδος του, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον χώρο των λεξικών της ισπανικής γλώσσας, προσφέροντας στους χρήστες περισσότερα από 42.000 λήμματα, 60.000 έννοιες, 7.000 εκφράσεις, ιδιωματισμούς, αρχαϊσμούς και παροιμίες, πλούσια νομική, ιατρική, οικονομική και τεχνική ορολογία, τοπωνύμια, κύρια ονόματα και αντιπροσωπευτικά είδη ζώων και φυτών συνοδευόμενα από την επιστημονική τους ονομασία. Ξεπερνώντας τον χαρακτήρα της απλής λεκτικής καταγραφής, το έργο προχωρά από το λεκτικό προς το συντακτικό, προτείνοντας, πέραν των μεμονωμένων εννοιών, χιλιάδες λύσεις δομής για την σωστή μετάφραση.
Με αυτή την επίπονη προσπάθεια, το Νέο ελληνο-ισπανικό λεξικό φιλοδοξεί να προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο για την διδασκαλία και την εκμάθηση της γλώσσας, την ερμηνεία κειμένων και τις μεταφράσεις υψηλών απαιτήσεων: ένα εργαλείο, εντέλει, για την σωστή διατύπωση της σκέψης.
Για την εκπόνηση του έργου, οι συγγραφείς αξιοποίησαν μια υποτροφία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, καθώς και την συνεργασία των φιλολόγων Αράνθαθου Πριέγο, Ρόσα Πέρεθ, Ροσάριο Καρίγιο, Άνα Αθκόιτια, Γιοσέπ Μαρία Κιντάνα, Κώστα Βραχνού και Αλίθια Βιγιάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία είναι επίσης υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.

Λ.Μ.
48