Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 34 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 34 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Ελληνική ποίηση και
μουσική στα Ηνωμένα  Έθνη
ο Ρολάντο Βιγιασόν

Το  Ίδρυμα Ωνάση ήταν ο μεγάλος χορηγός της επετειακής συναυλίας για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2006, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης της έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Η συναυλία διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής  Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη από την τηλεόραση της Ν.Ε.Τ.

Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καθιερώθηκε το 1953 από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Νταγκ Χάμαρσκιολντ, εορτάζεται κάθε χρόνο με την διοργάνωση συναυλίας εκ μέρους ενός κράτους-μέλους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Φέτος, όπου συμπληρώνονται εξήντα ένα χρόνια από την ίδρυση του Ο.Η.Ε., η Ελλάδα ανέλαβε για πρώτη φορά την διοργάνωση της επετειακής συναυλίας.

Με τίτλο «Ελλάδα: Ποίηση στην Μουσική», παρουσιάστηκαν ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σπύρο Σαμάρα, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Δημήτρη Λάγιο.

η Φωτεινή Δάρρα
Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Ρολάντο Βιγιασόν, πρωταγωνιστής στην Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης, καθώς και οι διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες Φωτεινή Δάρρα, Τάσος Αποστόλου (υπότροφος) και Ανδρέας Σμυρνάκης. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. διηύθυναν ο Ανδρέας Πυλαρινός και ο Στήβεν Γουάιτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην βραδιά συμμετείχαν οι μουσικοί και μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων Ελένη Σαββανή (όμποε), Έντυ Καλογερόπουλος (όμποε) και Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο), οι οποίοι είναι και μόνιμα μέλη της Ορχήστρας.

Την συναυλία παρακολούθησαν περίπου δύο χιλιάδες αντιπρόσωποι των κρατών-μελών, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι της χώρας μας. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Σάσι Θαρούρ.

«Περίμενα σχεδόν όλη την ζωή μου για αυτή την διοργάνωση, μαζί με την οικογένειά μου, εσάς, τον Ο.Η.Ε. Αυτή η μέρα και η επετειακή διοργάνωση πάντα θα αποτελούν κάτι σημαντικό για μένα. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και στο Κοινωφελές  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, που μας ένωσαν στην αποψινή συναυλία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν.

επάνω ο Τάσος Αποστόλου και

κάτω ο Ανδρέας Σμυρνάκης

«Ο σημερινός εορτασμός, με την συμμετοχή της ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, με τα λόγια και την μουσική διακεκριμένων ποιητών και συνθετών, είναι απολύτως ταιριαστός», είπε η πρόεδρος της 61ης Γενικής Συνέλευσης Χάγια Ρασίντ Αλ Χαλίφα. «Εδώ και χιλιετίες, η φιλοσοφία, η λογοτεχνία και η ποίηση της Ελλάδας έχουν εμφυσήσει στον κόσμο τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της ελευθερίας της έκφρασης. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για την γενναιόδωρη υποστήριξή τους στην αποψινή εκδήλωση».

Χαιρετισμό απηύθυνε και o υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι η ποίηση και η μουσική αποτελούν παγκόσμια γλώσσα.

Η ποίηση του Καβάφη, του Σεφέρη και του Ελύτη αφορά σήμερα  το  παγκόσμιο κοινό, παραμένοντας συγχρόνως βαθύτατα ελληνική. Η συνάντηση αυτών των ποιητών με τους συνθέτες που επελέγησαν είναι ιδανική, αφού και στο δικό τους έργο είναι εμφανής ο καθολικός, πανανθρώπινος χαρακτήρας της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού: μελοποιημένη ελληνική ποίηση που έχει χαρακτήρα «εθνικό» αλλά συγχρόνως «διεθνή», εφόσον ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι απολύτως ανθρωπιστικός, οικουμενικός και παγκόσμιας εμβέλειας.
Έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, η συναυλία, με το ίδιο πρόγραμμα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών,  παρουσιάστηκε επίσης στις 26 Οκτωβρίου 2006 στο Κέντρο Λίνκολν της Νέας Υόρκης, ώστε να έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν τόσο η ελληνική ομογένεια όσο και το ευρύτερο αμερικανικό κοινό.

40-41