Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 34 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 34 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Αθήνα-Σπάρτη
Η έκθεση στην Νέα Υόρκη

Τις δύο ισχυρότερες πόλεις της κλασικής αρχαιότητας, την Αθήνα και την Σπάρτη, οι οποίες συγκρούστηκαν συχνά, αλλά και συνεργάστηκαν σε καίριες ιστορικές στιγμές, παρουσιάζει, μέσα από σπάνια έργα γλυπτικής, μικροτεχνίας, μεταλλοτεχνίας και αγγειογραφίας, η νέα έκθεση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης.

Ειδώλιο αλόγου, γύρω στο 730 π.Χ., αττικό εργαστήριο, Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Με τίτλο Αθήνα-Σπάρτη: Από τον 8ο έως τον 5ο π.Χ. αιώνα, η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου, Νίκου Καλτσά. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2006 από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου 2007.

Διακόσια ογδόντα εννέα αρχαία αντικείμενα ταξίδεψαν ώς την Νέα Υόρκη, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά εκτός Ελλάδας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μαρμάρινη προτομή ενός οπλίτη, που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Λεωνίδα, ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο αττικής κόρης από το Μουσείο της Ακρόπολης, χάλκινα ειδώλια οπλιτών από την Σπάρτη, ανάγλυφα, αιχμές βελών και δοράτων από το πεδίο της Μάχης των Θερμοπυλών.

Η έκθεση Αθήνα-Σπάρτη αποτελείται από τρεις ενότητες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική, την πολιτική και την οικονομική ιστορία των δύο σημαντικότερων πόλεων-κρατών της Αρχαίας Ελλάδας. Στην εισαγωγή εξετάζονται οι καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στις δύο πόλεις από την Ύστερη Γεωμετρική περίοδο μέχρι και την Αρχαϊκή περίοδο (8ος-7ος αιώνας π.Χ.). Η ενότητα της Αρχαϊκής περιόδου θέτει σε ισορροπία τις σύγχρονες απόψεις σχετικά με την άνιση πολιτισμική σχέση μεταξύ των δύο αρχαίων πόλεων-κρατών. Οι δύο επόμενες ενότητες παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά έργα του 5ου αιώνα π.Χ., στο πλαίσιο της συνεχώς μεταβαλλόμενης δυναμικής των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων κατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Παράλληλα με την έκθεση, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο θα διοργανώσει διεθνές επιστημονικό συνέδριο, σειρά διαλέξεων στην Νέα Υόρκη, καθώς και δραματοποιημένες αναγνώσεις των έργων Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη και Πέρσες του Αισχύλου.

3