Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 34 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 34 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Μαρίνα Ρίτοβα:
Συνάντηση με τον Ωνάση
πριν από σαράντα πέντε χρόνια
Συνέντευξη στην Ιωάννα Κονδύλη
Η Μαρίνα Ρίτοβα είναι Ρωσίδα ελληνίστρια. Επί σαράντα πέντε χρόνια, διδάσκει την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, όπου καταρτίζονται τα στελέχη των διπλωματικών και εμπορικών αποστολών, καθώς και πολλών διεθνών οργανισμών.

Έχει συγγράψει πολλά βιβλία για την εκμάθηση των ελληνικών, τα οποία έχουν μεταφραστεί και στα γερμανικά. Ήταν η πρώτη που άρχισε να διδάσκει τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα στα παιδιά ελληνικής καταγωγής στον Καύκασο, την Γεωργία, την Ουκρανία και αλλού. Είναι, επίσης, ακαδημαϊκός της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Ρωσίας και πολυβραβευμένη. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον πρώην Δήμαρχο και νυν υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Η Μαρίνα Ρίτοβα επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το Πάσχα του 1960, ως επίσημη διερμηνέας της πρώτης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της τότε Σοβιετικής Ένωσης στην Ελλάδα. Στην χώρα μας απέκτησε πολλούς καλούς φίλους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κάποιοι πολύ διακεκριμένοι δημιουργοί, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η Μαρίνα Ρίτοβα, αν και 82 ετών σήμερα, είναι πολύ δραστήρια. Μέλος του Συνδέσμου μας, αφού έλαβε τιμητική χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση ως καταξιωμένη επιστήμων, η Ρωσίδα καθηγήτρια έχει κάτι το μοναδικό: είναι η μόνη από τους περίπου τεσσερισήμισι χιλιάδες  Έλληνες και αλλοδαπούς υποτρόφους που έχει γνωρίσει προσωπικά τον αείμνηστο εθνικό ευεργέτη Αριστοτέλη Ωνάση.

Για την αξέχαστη αυτή εμπειρία της μίλησε -σε άπταιστα ελληνικά- στο περιοδικό ΑΩ:

O Αριστοτέλης Ωνάσης αποβιβάζεται από την αγαπημένη του θαλαμηγό
- Μ. Ρ.: Είχα την τιμή να γνωρίσω αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο, και η γνωριμία μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ο τότε βασιλιάς Παύλος είχε προσκαλέσει την αντιπροσωπεία μας σε δεξίωση στο Τατόι. Ήταν εκεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που ήταν τότε πρωθυπουργός, και πολλοί υπουργοί. Όταν τελείωσε το γεύμα και βγήκαμε έξω, με πλησίασε ένας κύριος -που δεν μου άρεσε καθόλου- και μου είπε:  «Με συγχωρείτε, δεσποινίς» (τότε είχα ένα παιδί 10 χρόνων!). «Σας παρακαλώ, εάν είναι δυνατόν, θα ήθελα να μιλήσω με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου, τον κ. Καμπάνωφ». «Και πώς πρέπει να σας συστήσω;», τον ρώτησα. Μου απάν-τησε ότι είναι ο Ωνάσης. 
Πλησίασα τον κ. Καμπάνωφ και του είπα: «Ένας όχι πολύ συμπαθητικός τύπος θέλει να σας μιλήσει». «Έμαθες πώς τον λένε;», με ρώτησε εκείνος. Όταν του είπα ότι λέγεται Ωνάσης, ο Καμπάνωφ παραλίγο να βάλει τις φωνές! Νόμιζε ότι ξέρω τα πάντα για την Ελλάδα. «Δεν ξέρεις έναν τέτοιον επιχειρηματία; Είναι ο πρώτος επιχειρηματίας!...»
Είδα, τότε, τον Ωνάση να στέκεται κοιτάζοντας στο παράθυρο και να παρακολουθεί σαν να καταλάβαινε τι λέγαμε - ή έκανε ότι καταλάβαινε. Εγώ γύρισα στον Ωνάση και του είπα: «Ευχαρίστως ο υπουργός μας θα μιλήσει μαζί σας». Οι δυο τους συναντήθηκαν και εγώ μετέφραζα. Αυτά έγιναν Σάββατο. Την Κυριακή, ο Ωνάσης μάς προσκάλεσε στον Σκορπιό, που μόλις είχε αγοράσει η οικογένειά του.
- Ι. Κ.: Ναι, το ’61 αγόρασε το νησί. Πήγατε κι εσείς στον Σκορπιό;
- Μ. Ρ.: Ναι, όλη η αντιπροσωπεία πήγε, με το καράβι...
- Ι. Κ.: Με την θαλαμηγό «Χριστίνα»;
- Μ. Ρ.: Τέτοιο πλοίο, σαν ολόκληρη πόλη, ωραίο! Παντού χρυσά! Πολυτέλεια! 
- Ι. Κ.: Τι εντύπωση σας έκανε εκεί ο Ωνάσης;
- Μ. Ρ.: Καταπληκτική εντύπωση! Εκεί γνώρισα την Μαρία Κάλλας και τον Αλέξανδρο, που ήταν τότε μικρός, 12 χρόνων. Η Χριστίνα έλειπε σε κάποιο ταξίδι. Την γνώρισα αργότερα, όταν ήρθε στην Μόσχα.
- Ι. Κ.: Μετά τόσα χρόνια, τι ανάμνηση έχετε από τον Αριστοτέλη Ωνάση;
- Μ. Ρ.: Θυμάμαι έναν άνθρωπο εξυπνότατο, δυναμικό, με θαυμάσια αίσθηση του χιούμορ! Θαυμάσιο!
- Ι. Κ.: Και, όπως μου είπατε, σας είχε γοητεύσει όλους...
- Μ. Ρ.: Ναι, όλους. Οι υπουργοί μας, που ήταν σε αυτή την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, όλοι μας, ακούγαμε με ανοιχτό το στόμα τις ιστορίες που μας έλεγε. Αληθινή εγκυκλοπαίδεια!  Ήταν μορφωμένος άνθρωπος.
- Ι. Κ.: Και λέτε ότι ήταν πολύ ενδιαφέρων στην συζήτηση;
- Μ. Ρ.: Πάρα πολύ. Ήξερε να ψυχολογεί τους ανθρώπους. Τους έβλεπε σαν ακτινογραφία!
- Ι. Κ.: Χαίρομαι που έχουμε μια τόσο ζωντανή μαρτυρία. Για όλους τους άλλους υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση, ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι ένας μύθος. Για εσάς όμως είναι μια εμπειρία ζωής...

22-23