αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 33 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Θερινή Συναυλία με Δεσμούς Μουσικής

Στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του Ιδρύματος Στέλιου Παπαδημητρίου ήταν αφιερωμένη εφέτος η καθιερωμένη συναυλία που διοργανώνει κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου ο Σύνδεσμος Υποτρόφων, μετά από την επιθυμία που εξέφρασαν πολλοί καλλιτέχνες υπότροφοι.
spacer H Mάιρα Mηλολιδάκη και η Aγγελική Kαθαρίου
spacer

H Mάιρα Mηλολιδάκη και η Aγγελική Kαθαρίου

spacer
Το αίθριο του Νέου Μουσείου Μπενάκη φιλοξένησε στις 28 Ιουνίου 2006 τους 43 συντελεστές της συναυλίας και τους εκατοντάδες προσκεκλημένους του Συνδέσμου σε μια μοναδική καλλιτεχνική βραδιά, όπου αναπτύχθηκαν αληθινοί Δεσμοί Μουσικής. Σαράντα ένας μουσικοί υπότροφοι συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί η πρωτοφανής, για την ελληνική μουσική σκηνή, συγκέντρωση τόσο πολλών επώνυμων σολίστ επί σκηνής, ως ελάχιστη ανταπόδοση προς το Ίδρυμα και τον Στέλιο Παπαδημητρίου για την ηθική και υλική υποστήριξη που έλαβαν από την περίοδο των σπουδών τους έως σήμερα.
Εκτός από τους υποτρόφους του Ιδρύματος, στη συναυλία συμμετείχαν και οι διακεκριμένοι σολίστ Γιώργος Δεμερτζής (βιολί) και Απόστολος Χανδράκης (τσέλο) του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου και ο Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο, κορυφαίος Α΄ της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ), αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα στον τομέα των υποτροφιών.

Aγγέλα Γιαννάκη, Δημήτρης Φιστουρής, Tίτος Γουβέλης spacer
spacer

Aγγέλα Γιαννάκη, Δημήτρης Φιστουρής, Tίτος Γουβέλης

spacer

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο υπότροφος Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, καθιερωμένος θεατρικός σκηνοθέτης, με σπουδές στην Αμερική και με συνεργασίες σε όλο το φάσμα του θεατρικού ρεπερτορίου, ενώ κείμενα διάβασε η υπότροφος Κατερίνα Διδασκάλου, γνωστή ηθοποιός από επιτυχημένους θεατρικούς, κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ρόλους.
Την ευθύνη για τον δύσκολο συντονισμό του πολυπρόσωπου εγχειρήματος είχε ο υπότροφος μουσικός Διονύσης Μαλλούχος, που βοήθησε στη διαμόρφωση του προγράμματος, καθώς και στο να σχηματιστούν ειδικά για την περίσταση αυτή μικρά σύνολα μουσικής δωματίου. Ο Διονύσης Μαλλούχος, διακεκριμένος πιανίστας με διαρκή παρουσία στην ελληνική μουσική σκηνή, πλούσιο διδακτικό έργο και με συμμετοχές σε δισκογραφικές παραγωγές έργων Ελλήνων συνθετών, είναι και συνεργάτης του Τρίτου Προγράμματος και της Eλληνικής Pαδιοφωνίας

spacer Διονύσης Mαλλούχος και Γιάννης Γεωργιάδης
spacer

Διονύσης Mαλλούχος και Γιάννης Γεωργιάδης

spacer

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα εξαμελές μουσικό σύνολο, που συνόδευσε τη σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου και τη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη στο ντουέτο από το Stabat Mater του Τζιοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι. Η Μίνα Πολυχρόνου έχει στο ενεργητικό της πολλές εμφανίσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και πρεμιέρες έργων Ελλήνων συνθετών. Η Ειρήνη Καράγιαννη είναι βραβευμένη σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει ερμηνεύσει πολλούς και σημαντικούς ρόλους στα λυρικά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τη μεταγραφή του έργου έκανε ο συνθέτης Τάσος Ρωσόπουλος, που χωρίς να είναι υπότροφος, προσφέρθηκε να συνεργαστεί για τη συναυλία. Το μουσικό σύνολο απαρτιζόταν από τη Σοφία Καμβύση, σολίστ φλάουτου, με επιλεκτική συναυλιακή παρουσία και εξαιρετικό διδακτικό έργο, τον ομποΐστα Γιάννη Παπαγιάννη με ειδίκευση στην παλιά μουσική και με πολύχρονη συνεχή παρουσία στις μουσικές σκηνές εντός και εκτός Ελλάδας, τον Αλέξανδρο Οικονόμου, πολυβραβευμένο από νεαρή ηλικία κορυφαίο φαγκοττίστα της ΚΟΑ, ο οποίος έχει συμπράξει ως σολίστ με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τον Γιώργο Φαρούγγια, κορυφαίο φαγκοττίστα στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την Αγγέλα Γιαννάκη, σολίστ βιόλας με πολύ συχνές εμφανίσεις στις μεγάλες αίθουσες, όπου αναδεικνύει τα έργα τού ρεπερτορίου βιόλας ξένων και Ελλήνων συνθετών, και τον πιανίστα και οργανίστα Τίτο Γουβέλη, βραβευμένο σε διεθνείς διαγωνισμούς και οργανωτή επιτυχημένων κύκλων εκδηλώσεων της ΚΟΑ με θέμα τη μουσική δωματίου.

Δημήτρης Kίτσος, Aντώνης Σουσαμόγλου, Xαρά Σειρά, Xρήστος Γρίμπας spacer
spacer

Δημήτρης Kίτσος, Aντώνης Σουσαμόγλου, Xαρά Σειρά, Xρήστος Γρίμπας

spacer

Τον «Θρήνο» από την όπερα Διδώ και Αινείας του Χένρυ Πέρσελ σε μεταγραφή του Κωστή Κριτσωτάκη ερμήνευσε στη συνέχεια η Ειρήνη Καράγιαννη. Τη συνόδευσαν ο Γιάννης Παπαγιάννης στο όμποε, ο Αλέξανδρος Οικονόμου και ο Γιώργος Φαρούγγιας στο φαγκόττο, καθώς και η Αγγέλα Γιαννάκη στη βιόλα. Ο συνθέτης Κωστής Κριτσωτάκης μεταξύ άλλων έχει γράψει έργα για μουσική δωματίου, κοντσέρτα, θεατρική μουσική, ενώ έχει μελοποιήσει πολλά τραγούδια.
Από την όπερα του Κρίστοφ Βίλλιμπαλντ Γκλουκ Ορφέας και Ευρυδίκη ήταν η άρια που ερμήνευσε ο τενόρος Δημοσθένης Φιστουρής, μαζί με τη Σοφία Καμβύση στο φλάουτο, τον Γιάννη Παπαγιάννη στο όμποε, την Αγγέλα Γιαννάκη στη βιόλα, τον Αλέξανδρο Οικονόμου και τον Γιώργο Φαρούγγια στο φαγκόττο. Τη μεταγραφή της άριας αυτής, όπως και του «Panis Angelicus» του Σεζάρ Φρανκ, που ακολούθησε, έκανε ο Τάσος Ρωσόπουλος. Το φωνητικό μέρος απέδωσε ο τενόρος Σταμάτης Μπερής, σολίστ της ΕΛΣ με πολύχρονη παρουσία σε όλους τους σπουδαίους ρόλους του ρεπερτορίου, ιδρυτής του φωνητικού συνόλου Family Voices. Μαζί του το μουσικό σύνολο του πρώτου έργου της βραδιάς.

spacer H Kορίνα Bουγιούκα
spacer

H Kορίνα Bουγιούκα

spacer

Η μουσική του Μότσαρτ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μουσική βραδιά του Συνδέσμου σε μια χρονιά αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη. Ακούστηκαν δύο έργα του: α) το πρώτο μέρος από το Κουαρτέττο με όμποε σε φα μείζονα KV 370 με τον Δημήτρη Κίτσο στο όμποε, τον Αντώνη Σουσάμογλου στο βιολί, τη Χαρά Σειρά στη βιόλα και τον Χρήστο Γρίμπα στο τσέλλο, και β) το πρώτο μέρος από τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα KV 305 με τον βιολονίστα Γιάννη Γεωργιάδη και τον Διονύση Μαλλούχο στο πιάνο. Ο Δημήτρης Κίτσος, σολίστ όμποε έχει σημαντική παρουσία στο ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα. O Αντώνης Σουσάμογλου είναι βιολονίστας κοντσερτίνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με σημαντική συμβολή στη διάδοση του σύγχρονου ρεπερτορίου στην Ελλάδα. H Χαρά Σειρά, σολίστ βιόλας, κορυφαία A΄ της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης, είναι μέλος του περίφημου Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου. O τσελλίστας Χρήστος Γρίμπας είναι μέλος της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης με συχνή συναυλιακή παρουσία. O Γιάννης Γεωργιάδης είναι καθιερωμένος βιολονίστας αλλά και μαέστρος και ιδρυτής της γυναικείας ορχήστρας δωματίου Feminarte.

H Xαρά Σειρά, ο Δημήτρης Xανδράκης και ο Γιώργος Δεμερτζής spacer
spacer

H Xαρά Σειρά, ο Δημήτρης Xανδράκης και ο Γιώργος Δεμερτζής

spacer

«Il est doux» από τα Chansons Madécasses του Μωρίς Ραβέλ τραγούδησε στη συνέχεια η υψίφωνος Βιβιάννα Γιαννάκη, με σπουδές στη Γαλλία και με εμφανίσεις στο Παρίσι και στην Αθήνα. Μαζί της ο Θοδωρής Γιατράς φλαουτίστας με εξειδίκευση στο πίκολο φλάουτο και με μεγάλη εμπειρία στη μουσική δωματίου, ο Γιάννης Τσιτσελίκης, κορυφαίος τσελλίστας της ΚΟΑ, με έντονη σολιστική δραστηριότητα σε συναυλίες μουσικής δωματίου και συμπράξεις με συμφωνικές ορχήστρες, και ο Θανάσης Αποστολόπουλος, ένας από τους πιο διακεκριμένους πιανίστες της νέας γενιάς.
Με ένα καταξιωμένο ντουέτο νέων μουσικών συνεχίστηκε η μουσική βραδιά. Η Κορίνα Βουγιούκα στην κιθάρα και ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πιάνο παρουσίασαν τη Φαντασία για κιθάρα και πιάνο, έργο 145, του Μάριο Καστελνουόβο Τεντέσκο. Το ντούο, που δουλεύει μαζί πολλά χρόνια με ένα ενδιαφέρον ρεπερτόριο, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

Oι συντελεστές της συναυλίας στη σκηνή
spacer

Oι συντελεστές της συναυλίας στη σκηνή

spacer

Ο τσελλίστας Νικόλας Καβάκος και ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης (καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κυκλάδων), είναι μέλη τού πολύ επιτυχημένου «Artis Piano Trio» –μαζί με την Άννυ Τότσιου–, που εφέτος έκανε το ντεμπούτο του στο Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης. Με τη Στέλλα Περράκη στο πιάνο παρουσίασαν το πρώτο μέρος από το Τρίο με πιάνο σε ρε ελάσσονα, έργο 32, του Άντον Αρένσκυ. Η πιανίστα, με σπουδές στη Γερμανία, εμφανίζεται συχνά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, ενώ έχει πολύχρονη διδακτική προσφορά.

Γιάννος Mαργαζιώτης και Nικόλας Kαβάκος spacer
spacer

Γιάννος Mαργαζιώτης και Nικόλας Kαβάκος

spacer

Στο μουσικό αφιέρωμα Δεσμοί Μουσικής σημαντική ήταν η παρουσία των συνθετών που είναι και υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση. O Περικλής Κούκος, από τους Έλληνες συνθέτες που έργα τους παίζονται συχνά και στο εξωτερικό, τόσο σε λυρικά θέατρα, όσο και σε αίθουσες συναυλιών, διετέλεσε διευθυντής της ΕΛΣ και του Ελληνικού Φεστιβάλ. Το έργο του Αντάτζιο για κουαρτέτο εγχόρδων ερμήνευσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το πιο προβεβλημένο ελληνικό σχήμα μουσικής δωματίου, με ηχογραφήσεις σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού και με συνεχή συναυλιακή παρουσία σε σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης και της Αμερικής. Το απαρτίζουν ο Γιώργος Δεμερτζής (α΄ βιολί), Απόστολος Χανδράκης (τσέλλο) –και οι δύο μη υπότροφοι που προσφέρθηκαν ευγενώς να συμμετάσχουν στη συναυλία-αφιέρωμα του Συνδέσμου–, καθώς και οι υπότροφοι Δημήτρης Χανδράκης (β΄ βιολί) και Χαρά Σειρά (βιόλα).

spacer H Bιβιάννα Γιαννάκη και η Άννα Aλεξοπούλου
spacer

H Bιβιάννα Γιαννάκη και η Άννα Aλεξοπούλου

spacer

Το πρώτο μέρος της μεγάλης συναυλίας έκλεισε με το έργο του Οττορίνο Ρεσπίγκι Tramonto για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων, που ερμήνευσαν το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και η Αγγελική Καθαρίου, μετζοσοπράνο με συνεχή παρουσία στα λυρικά θέατρα και στις αίθουσες συναυλιών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με ήδη πλούσια δισκογραφία σε ποικίλο ρεπερτόριο.
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο σε έργα Ελλήνων συνθετών, σύγχρονων και παλαιότερων. Πρώτη παρουσιάστηκε η σύνθεση ενός ακόμη από τους διακεκριμένους υποτρόφους-συνθέτες, του Χρίστου Παπαγεωργίου, με τίτλο «Ελεγεία», που ερμήνευσαν ο ίδιος ο συνθέτης στο πιάνο, ο Δημήτρης Κίτσος (όμποε), ο Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί) και η σοπράνο Άννα Αλεξοπούλου, η οποία κινείται με μεγάλη ευκολία και επιτυχία σε ρεπερτόριο όπερας αλλά και σύγχρονης μουσικής. Ο Χρίστος Παπαγεωργίου είναι πολυτάλαντος πιανίστας με συχνές εμφανίσεις, συνθέτης βραβευμένων έργων για ποικίλα μουσικά σχήματα, αλλά και επιτυχημένος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός (Τρίτο Πρόγραμμα και ΕΤ1- Hotel Τρίτων αντίστοιχα).

O Xρίστος Παπαγεωργίου spacer
spacer

O Xρίστος Παπαγεωργίου

spacer

Η αγάπη του για τη γενέτειρα του Αλεξάνδρεια και τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη συνόδευσαν το αείμνηστο Στέλιο Παπαδημητρίου σε όλη του τη ζωή. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει από το πρόγραμμα του μουσικού αφιερώματος η αναφορά στον Aλεξανδρινό ποιητή. Παρουσιάστηκαν τέσσερα μελοποιημένα ποιήματά του, επιλογές από τέσσερεις συνθέτες με διαφορετική προσέγγιση: Το «Εις το επίνειον» του Χάρη Βρόντου ερμήνευσαν η Άννα Παγκάλου, μετζοσοπράνο με σπουδές στη Βιέννη και πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος», ο Άγγελος Πολίτης, κορυφαίος κλαρινετίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μη υπότροφος ευγενώς προσφερθείς, και η Μαριάννα Κατερέλου, νέα, πολλά υποσχόμενη πιανίστα, με σπουδές στο Λονδίνο και εμφανίσεις ήδη σε ρεσιτάλ σε μεγάλες αίθουσες. Το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» του Λεωνίδα Κανάρη παρουσίασαν η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης, ο τσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης και η πιανίστα Μαριάννα Κατερέλου.

spacer H Άννα Παγκάλου
spacer

H Άννα Παγκάλου

spacer

Το «Έτσι πολύ ατένισα» του Σάββα Κασσώτη σε μεταγραφή Κωστή Κριτσωτάκη απέδωσαν η μετζοσοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, ο φλαουτίστας Θοδωρής Γιατράς, η Ελένη Σαββανή, σολίστ όμποε, κορυφαία στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Έντυ Καλογερόπουλος, σολίστ φαγκότου με πολύχρονη παρουσία στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Αγγέλα Γιαννάκη στη βιόλα και η Κωνσταντίνα Γύφτουλα, πιανίστα με πολλές εμφανίσεις σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Το αφιέρωμα στον Καβάφη ολοκληρώθηκε με τη σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Η πόλις», σε μεταγραφή Τάσου Ρωσόπουλου, από τη μετζοσοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον Τάσο Αποστόλου, μπασοβαρύτονο με χαρακτηριστική φωνή και εξαιρετική ευχέρεια στη θεατρική ερμηνεία των ρόλων, τον Θοδωρή Γιατρά (φλάουτο), την Ελένη Σαββανή (όμποε), τον Έντυ Καλογερόπουλο (φαγκότο), τον Άγγελο Πολίτη (κλαρινέττο), τον Γιάννη Γεωργιάδη (βιολί), την Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα) και την Κωνσταντίνα Γύφτουλα (πιάνο).

O Tάσος Aποστόλου, η Eλένη Σαββανή, ο Άγγελος Πολίτης και η Eιρήνη Kαράγιαννη spacer
spacer

O Tάσος Aποστόλου, η Eλένη Σαββανή, ο Άγγελος Πολίτης και η Eιρήνη Kαράγιαννη

spacer

Ακολούθησαν τρία μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη σε μουσική του υποτρόφου Νίκου Χριστοδούλου: «Πολύμνια», «Στροφές» και «Αγάπη» (τα δύο τελευταία επάνω σε μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη). Τραγούδησε ο Τάσος Αποστόλου και έπαιξε πιάνο ο Νίκος Χριστοδούλου, μόνιμος μαέστρος της Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μουσικολόγος και συνθέτης, συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι στη Λιλιπούπολη, αλλά και αναλυτής του έργου του Νίκου Σκαλκώτα, με πολλές δικές του συνθέσεις, αλλά και μεταγραφές έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

spacer H Kατερίνα Διδασκάλου
spacer

H Kατερίνα Διδασκάλου

spacer

Στους υποτρόφους-συνθέτες που έργα τους παρουσιάστηκαν στους Δεσμούς Μουσικής περιλαμβάνεται και ο Νίκος Κυπουργός. Από τους συνεργάτες σε νεαρή ηλικία του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα και στη Λιλιπούπολη, ακολούθησε έκτοτε ένα πολύ προσωπικό ύφος, συνθέτοντας σε όλα τα είδη μουσικής (οργανική, θεατρική, κινηματογραφική), έχοντας δώσει και πολύ επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές.

Στη συναυλία του Συνδέσμου παρουσιάστηκε το κομμάτι του «Amor», γραμμένο για τη θεατρική παράσταση Επικίνδυνες Σχέσεις, από τη Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο με σπουδές στο Μιλάνο, διεθνή βραβεία σε διαγωνισμούς και συνεργασίες με θέατρα και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις μεσόφωνους Αγγελική Καθαρίου, Ειρήνη Καράγιαννη και Άννα Παγκάλου, τον Θοδωρή Γιατρά (όμποε), την Ελένη Σαββανή (όμποε), τον Αλέξανδρο Οικονόμου (φαγκόττο) και τον πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο.

O κ. A. Παπαδημητρίου και η κ. I. Kονδύλη συγχαίρουν τον Περικλή Kούκο spacer
spacer

O κ. A. Παπαδημητρίου και η κ. I. Kονδύλη συγχαίρουν τον Περικλή Kούκο

spacer

Η συναυλία έκλεισε με τα τραγούδια «Πέρα στο θολό ποτάμι» και «Λιανοτράγουδα» του Μάνου Χατζιδάκι, που απέδωσαν η Μάιρα Μηλολιδάκη (σοπράνο), Άννα Παγκάλου (μετζοσοπράνο), Τάσος Αποστόλου (μπασοβαρύτονος), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), με τον Μίλτο Λογιάδη στο πιάνο, μόνιμο μαέστρο της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ο οποίος παρουσιάζει και προτείνει τα τελευταία δέκα χρόνια στο ελληνικό κοινό έργα με ιδιαίτερες απαιτήσεις, πολλές φορές σε πρώτη εκτέλεση.

Λήδα Μπουζάλη

spacer
spacer spacer spacer spacer
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ