αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 30 spacer ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
δραστηριότητες Yποτρόφων
spacer

Μ spacer spacer spacer Ο spacer spacer spacer Υ spacer spacer spacer Σ spacer spacer spacer Ι spacer spacer spacer Κ spacer spacer spacer Η
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Έλενα Μουζάλα
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Έλενα Μουζάλα

Με χρέος απέναντι στους νέους

Διακεκριμένη πιανίστα, με λαμπρή καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Έλενα Μουζάλα διευθύνει με επιτυχία εδώ και εννιά χρόνια το διεθνές μουσικό Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης. Από το 2004 διδάσκει πιάνο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, ενώ τον Μάιο του ίδιου χρόνου, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Η Ελληνοκυπριακής καταγωγής πιανίστα σπούδασε στη Γαλλία με υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης, του Ιδρύματος Ωνάση και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων. Το 1976 αποφοίτησε από το Concervatoire National Superieur de Paris, με Α΄ βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου. Έχει κερδίσει το 2ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Τζιαν Μπατίστα Βιότι» στο Βερτσέλλι της Ιταλίας, καθώς και τιμητικό δίπλωμα στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ευρώπη και την Αμερική, έχει συμπράξει με διάσημες ορχήστρες και έχει ηχογραφήσει δέκα δίσκους. Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Καλομοίρη η Έλενα Μουζάλα έπαιξε με την Ορχήστρα Δωματίου του Τούμπινγκεν έργα Σκαλκώτα, Χάιντν, Μπάρτοκ και Γκριγκ υπό τη διεύθυνση του Γκούντνι Έμιλσον. Τον Σεπτέμβριο του 2005 εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη σε αφιέρωμα στους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι, μαζί με τη Νένα Βενετσάνου. Έπαιξε, επίσης, στην Τουλούζη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Piano aux Jacobins, ενώ τον Οκτώβριο έλαβε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κορσικής. Ακολούθησαν έως το τέλος του έτους εμφανίσεις στη Νάπολη, στο Σατλέ και σε πόλεις της Γερμανίας.
Σε όλες της τις εμφανίσεις, οι κριτικοί μιλούν με θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για το εξαιρετικό της ταλέντο και την κατατάσσουν μεταξύ των καλύτερων εκτελεστών της γενιάς της.
Για τους δύο τομείς που υπηρετεί με πάθος - το Φεστιβάλ Καλομοίρη και τη μουσική εκπαίδευση– μίλησε στο ΑΩ:
Ποια θέση έχουν οι Έλληνες συνθέτες στο Φεστιβάλ Καλομοίρη;
Θεωρώ ότι έχουμε αξιόλογους συνθέτες –πέρα από τον Θεοδωράκη και τον Σκαλκώτα–, που αξίζουν να τους γνωρίσει ο κόσμος στο εξωτερικό αλλά και στον τόπο μας. Γι’ αυτό έχω επιβάλει όλοι οι ξένοι καλλιτέχνες και ορχήστρες που έρχονται στο Φεστιβάλ να παίζουν και έργα Ελλήνων συνθετών, όπως κάνω κι εγώ ανέκαθεν στις εμφανίσεις μου στο εξωτερικό. Εξάλλου, ο πρώτος μου δίσκος ήταν αφιερωμένος σε Έλληνες συνθέτες, από τον Καλομοίρη έως τον Αντωνίου. Συχνά επίσης κάνουμε παραγγελίες έργων σε έναν Έλληνα συνθέτη και το έργο του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Καλομοίρη.
Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά τη μουσική εκπαίδευση;
Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στα εκπαιδευτικά θέματα και θεωρώ χρέος μου να βοηθήσω με τις γνώσεις μου. Στη χώρα μας έχουμε μεγάλα ταλέντα, αλλά δεν υπάρχει υποδομή από την άποψη της μουσικής εκπαίδευσης. Σοβαρό είναι το πρόβλημα της παραπαιδείας, για το οποίο είναι υπεύθυνο το υπουργείο Πολιτισμού, που επιτρέπει να ανοίγουν εκατοντάδες μουσικές σχολές, που χορηγούν ισότιμα διπλώματα, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα κριτήρια. Δίνω τεράστια σημασία στον παιδαγωγικό τομέα. Το Φεστιβάλ Καλομοίρη παίζει ρόλο και εκπαιδευτικό. Παρουσιάζονται πάντοτε νέα ταλέντα, όπως έχει ήδη γίνει με μουσικούς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιαπωνία. Παράλληλα με τις συναυλίες, διοργανώνονται σεμινάρια με γνωστούς σολίστες, όπως ο Βαγγέλης Μπουντούνης (κιθάρα), ο Καναδός Αλέν Λεφέβρ (πιάνο), ο Λόικ Πουλέν (φλάουτο) και ο Κύπριος Μαρτίνος Τιρίμος (πιάνο), που απευθύνονται σε νέους που ασχολούνται με τη μουσική. Χάρη στο Φεστιβάλ Καλομοίρη, τα παιδιά ακριτικών περιοχών, όπως στη Σάμο, την Ικαρία και στους Φούρνους, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά συναυλίες κλασσικής μουσικής.
Πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος Έλληνας μουσικός καριέρα στο εξωτερικό;
Είναι πολύ δύσκολο. Έχεις να συναγωνιστείς ανθρώπους που έρχονται απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Χρειάζεται όχι μόνο να ξέρεις πολύ καλά τη δουλειά σου, να έχεις ταλέντο και κατάρτιση, αλλά και να είσαι δυνατός χαρακτήρας, ώστε να αντεπεξέλθεις στον ανταγωνισμό. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και δυνατά νεύρα για να επιβληθείς.
Τι συμβουλεύετε τους νέους που σπουδάζουν μουσική;
Θα τους συμβούλευα να επιδιώκουν στο ξεκίνημά τους να παίρνουν μέρος σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, για να γίνουν γνωστοί. Για να κάνεις καριέρα, πρέπει το παίξιμό σου να έχει προσωπικό ύφος, πρέπει να έχεις κάτι καινούργιο να δώσεις.

spacer
spacer
spacer
Επιστροφή στις δραστηριότητες υποτρόφων >
spacer
spacer spacer spacer spacer 15-23
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ