αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 29 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
Eγκαίνια στον Άγ. Nικόλαο Mύρων
Tο εσωτερικό του ναού Aγίου Nικολάου Mύρων
spacer

Tο εσωτερικό του ναού Aγίου Nικολάου Mύρων

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2005 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μύρα κοντά στην Aττάλεια («Ντέμρε» στην τουρκική ονομασία τους), παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό οι τοιχογραφίες του πολύτιμου αυτού μνημείου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που μόλις αποκαταστάθηκαν.

Η συντήρηση της πλούσια διακοσμημένης νότιας αίθουσας ταφής αποτελεί σημαντικό μέρος των εργασιών καταγραφής, συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών, οι οποίες πραγματοποιούνται από το έτος 2000. Το έργο χρηματοδοτείται με $25.000 δολ. ΗΠΑ ετησίως από το Ίδρυμα Βεχμπί Κοτς, με αντίστοιχη χρηματοδότηση και από άλλες πηγές.

Tοιχογραφία στο νοτιοδυτικό παρεκκλήσι του ναού.
spacer

Tοιχογραφία στο νοτιοδυτικό παρεκκλήσι του ναού.

spacer

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο έχει υποστηριχθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (2003-2004), από τη Διοίκηση Αντάλυας (2002), από το Oικουμενικό Πατριαρχείο (2001) και από το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων - Ίδρυμα Σάμιουελ Χ. Κρες (2000). Χάρη στα Ιδρύματα Ωνάση και Κοτς το σημαντικό αυτό έργο συνεχίστηκε και το έτος 2005.

spacer Κεντρικό κλίτος του ναού του Αγίου Νικολάου, όπου διακρίνεται το Σύνθρονο και η Αγία Τράπεζα
spacer

Κεντρικό κλίτος του ναού του Αγίου Νικολάου, όπου διακρίνεται το Σύνθρονο και η Αγία Τράπεζα

spacer

Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι μια τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική της Μέσης Βυζαντινής περιόδου και θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας. Η βασιλική, με τη σημερινή της μορφή, κτίστηκε το 520 στα θεμέλια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο επίσκοπος Μύρων. Η ιστορία των Μύρων, που ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ ανακήρυξε πρωτεύουσα της Λυκίας, συνδέθηκε με φημισμένους κατακτητές, όπως ο Χαρούν Αλ Ρασίντ, με τους εμπόρους του Μπάρι και τους Ενετούς, ενώ υπήρξε τόπος προσκυνήματος στον δρόμο προς τους Αγίους Τόπους.

Η εκκλησία και ο περιβάλλων χώρος της χαρακτηρίστηκαν αρχαιολογικά μνημεία υψίστης σημασίας το 1982 και συμπεριελήφθησαν στον προσωρινό κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αξιόλογες τοιχογραφίες που απεικονίζουν θρησκευτικές σκηνές σε πολλές αίθουσες, στις πτέρυγες, το νάρθηκα, την αίθουσα ταφής και σε παρεκκλήσια, η πρόσοψη της βορειοανατολικής αψίδας –μοναδική του είδους στην Ανατολία– και τα δάπεδα επιστρωμένα με μαρμαροθέτημα γνωστό ως «opus sectile» και «cosmati».

O Πρόεδρος του Iδρύματος Ωνάση κ. Aντώνης Παπαδημητρίου με τον Eπίτιμο Πρόεδρο του Oμίλου Κοτς κ. Ραχμί Κοτς spacer
spacer

O Πρόεδρος του Iδρύματος Ωνάση κ. Aντώνης Παπαδημητρίου με τον Eπίτιμο Πρόεδρο του Oμίλου Κοτς κ. Ραχμί Κοτς

spacer

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1989 με την καθηγήτρια Οτουκέν επικεφαλής ομάδας αρχαιολόγων. Oι εργασίες στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου περιλαμβάνουν την καταγραφή, συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών, καθώς και άλλες επείγουσες παρεμβάσεις, όπως η στερέωση του μνημείου. Εκπονήθηκε ένα πενταετές πρόγραμμα με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα της υγρασίας και της αποστράγγισης που βλάπτουν τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά και τα κτίσματα που έχουν αποκαλυφθεί.

spacer Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία πολλών επισήμων, διπλωματών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων.
spacer

Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία πολλών επισήμων, διπλωματών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων.

spacer

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης αποφάσισε να σταθεί οικονομικός αρωγός στο συγκεκριμένο έργο από το έτος 2003 στο πλαίσιο των προγραμμάτων του που έχουν στόχο την ανάδειξη του Πολιτισμού ως παγκόσμιου φορέα προσέγγισης και προόδου. Μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί από δεκαετίας την Έδρα Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ενώ έχει κατά καιρούς ενισχύσει τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Κωνσταντινουπόλεως και της Άγκυρας, καθώς και έγκυρες επιστημονικές ιστορικές έρευνες Ελλήνων και Τούρκων ακαδημαϊκών.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής Διοικητής της Αντάλυας κ. Ερκάν Ισιλγκάν, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Τουρκία κ. Γεώργιος Γεννηματάς, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου Κοτς κ. Ραχμί Κοτς, η επικεφαλής των ανασκαφών καθηγήτρια Γιλντίζ Οτουκέν του Πανεπιστημίου Χατσετεπέ της Άγκυρας και ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Διοικητής της περιφέρειας Ντεμρέ, ο δήμαρχος του Ντεμρέ, η διευθύντρια Ανασκαφών και Μουσείων του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Δήμαρχος Καστελόριζου, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου, εκπρόσωποι του τουρκικού πολιτικού κόσμου, ακαδημαϊκοί, πρέσβεις ξένων χωρών, καθηγητές και μέλη της ομάδας ανασκαφών του ναού και πολλοί δημοσιογράφοι.

spacer
spacer spacer spacer spacer 20-21
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ