ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 21 / Ιούνιος 2003

Πρωτοποριακή, σωτήρια μεταμόσχευση

"Δώρο ζωής" για έναν ακόμη συνάνθρωπό μας από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, η οποία για άλλη μια φορά τοποθετεί την ελληνική Καρδιοχειρουργική στην επιστημονική πρωτοπορία.

Α

 πό τις 9 Φεβρουαρίου 2003 στο σώμα ενός 62χρονου ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου χτυπά ...μισή τεχνητή καρδιά, η οποία όχι μόνο του έσωσε τη ζωή, αλλά και του επιτρέπει να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον είτε με την εξεύρεση ενός καρδιακού μοσχεύματος είτε με τη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς.

Την ευθύνη της εμφύτευσης ανέλαβε η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Ω.Κ.Κ. υπό τη διεύθυνση του καρδιοχειρουργού κ. Πέτρου Αλιβιζάτου, ενώ οι καρδιολόγοι Μεταμοσχεύσεων κ. Α. Μαγγίνας και Σ. Αδαμόπουλος προετοίμασαν τον ασθενή. Την επέμβαση πραγματοποίησε καρδιοχειρουργική ομάδα με επικεφαλής τους κ. Πέτρο Σφυράκη και Νικόλαο Μιχαλόπουλο, πλαισιούμενους από τους κ. Δ. Ζαρκαλή, Λ. Τσουρέλη και Μ. Χούρη.

Πρωτοποριακή, σωτήρια μεταμόσχευσηΤα αποτελέσματα της επέμβασης, καθώς και οι προοπτικές που ανοίγονται για την Καρδιοχειρουργική γενικότερα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στις 14/2. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση αφορά την εμφύτευση στον ασθενή ενός συστήματος υποστήριξης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, το οποίο χαρακτηρίζεται ως "μακράς διαρκείας". Το σύστημα αυτό, το οποίο λειτουργεί παράλληλα με την καρδιά του ασθενούς, στην ουσία καλείται να επιτελέσει το έργο που σε φυσιολογικές συνθήκες επιτελεί η αριστερή κοιλία της καρδιάς.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί πρωτιά για τη χώρα μας, καθώς το σύστημα που τοποθετήθηκε στον 62χρονο είναι το πρώτο ολικά εμφυτεύσιμο ανάλογο σύστημα που τοποθετείται στην

Ελλάδα. Αποτελείται από την εμφυτεύσιμη μονάδα με τα ανάλογα ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με μια εξωτερική μπαταρία, μεγέθους περίπου όσο ένα πακέτο τσιγάρων. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την άριστη κινητικότητα του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να ζει μια κανονική ζωή και να πραγματοποιεί σχεδόν όλες τις συνηθισμένες δραστηριότητές του.

Το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο εμφυτεύεται στην κοιλιακή χώρα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διεθνώς το 1991. Έκτοτε έχει υποστεί σημαντικές βελτιώσεις και αυτό που τοποθετήθηκε στον 62χρονο ασθενή αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ο ασθενής θα παραμείνει στο Ω.Κ.Κ. για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι εβδομάδων, ενώ μετά την έξοδό του θα επιστρέφει για παρακολούθηση μια φορά το μήνα. Σταδιακά, και ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας του, το διάστημα αυτό θα αραιώνει. Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση που κριθεί ικανός να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τρεις μήνες.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
Προηγούμενη σελίδαΑρχήΕπόμενη Σελίδα