ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ Τεύχος 18 / Μάρτιος 2002
Επιτυχίες
Η

 κ. Ελένη Πετρίδου βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο 2001 από την Ακαδημία Αθηνών μαζί με την υποψήφια διδάκτορα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Δαλαμάγκα για την εκπόνηση της εργασίας "Λοιμογόνοι παράγοντες και χαμηλή συλλογική ανοσία στην αιτιολογία της παιδικής λευχαιμίας". Η εργασία αφορά στην αιτιολογία της παιδικής λευχαιμίας, η οποία αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στον παιδικό πληθυσμό. Η αιτιολογία της νόσου παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η έναρξή της πυροδοτείται από λοιμώδεις παράγοντες. Η κ. Πετρίδου είναι από τους πρώτους ερευνητές που ανέπτυξαν τη θεωρία ότι η λευχαιμία δεν έχει ειδική αιτιολογία και ότι πιθανώς αποτελεί ασυνήθη ανοσολογική αντίδραση σε μία ή περισσότερες κοινές λοιμώξεις, όταν αυτές επισυμβαίνουν όψιμα σε συνθήκες χαμηλής συλλογικής ανοσίας. Το εύρημα αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Causes and Control, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Harvard.
Η κ. Πετρίδου είναι παιδίατρος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Visiting Lecturer στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, απ' όπου με υποτροφία του Ιδρύματος "Α.Σ. Ωνάσης" έχει αποκτήσει Μaster's στη Δημόσια Υγεία. Η ερευνητική της ενασχόληση, με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επικεντρώνεται στην επιδημιολογία του καρκίνου με έμφαση στις κακοήθειες της παιδικής ηλικίας, στην επίδραση της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς (κάπνισμα, αλκοόλ, επιθετικότητα) στην ανθρώπινη υγεία, τη διερεύνηση του μεγέθους και της αιτιολογίας των παιδικών ατυχημάτων και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρόληψης. Είναι υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κοινωνική και Προληπτική Ιατρική και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ) του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Διατέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής (ΕSSOP) 1989-90 και της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας από το 1988 έως σήμερα.

Τ

 ο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη των Kρατικών Kινηματογραφικών Bραβείων 2001 απέσπασε τον Nοέμβριο 2001 ο Bαγγέλης Σεϊτανίδης για την ταινία του "Aιώνιος Φοιτητής". H διάκριση συνοδεύτηκε με χρηματικό βραβείο ύψους 5 εκατ. δραχμών. Σημειώνεται ότι στην ίδια ταινία ο ηθοποιός Σπύρος Σταυρίδης κέρδισε το βραβείο ερμηνείας 2ου ανδρικού ρόλου.
O Bαγγέλης Σεϊτανίδης σπούδασε Σκηνοθεσία στη Σχολή Kινηματογράφου Λυκ. Σταυράκου και με υποτροφία του Iδρύματος Ωνάση έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο κινηματογραφικό τμήμα της Σχολής Kαλών Tεχνών του Πανεπιστημίου Kολούμπια της Nέας Yόρκης. Έχει σκηνοθετήσει πέντε ταινίες μικρού μήκους και μια τηλεταινία, έχει δημοσιεύσει μονογραφίες για τον Kινηματογράφο και έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες N. Παναγιωτόπουλο και Θ. Aγγελόπουλο.

Ο

  Δρ Eυρυπίδης N. Λουκής εξελέγη επίκουρος καθηγητής του Tμήματος Πληροφοριακών και Eπικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Aιγαίου. Σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στο E.M.Π. και με υποτροφία του Iδρύματος πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Συστήματα Aυτόματου Eλέγχου και τους Hλεκτρονικούς Yπολογιστές στο Imperial College του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Eκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο E.M.Π. με την υποστήριξη της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής στην περιοχή των Συστημάτων Yποστήριξης Aποφάσεων. Έχει τιμηθεί με την υποτροφία του Iδρύματος Kρατικών Yποτροφιών (IKY), ενώ ερευνητική του εργασία έχει αποσπάσει το Διεθνές Bραβείο της American Society of Mechanical Engineers στον τομέα Control & Diagnostics.
O Δρ Eυρυπίδης Λουκής έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Aιγαίου, στο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Eπιχειρήσεων του E.M.Π. και του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών, καθώς και στην Eθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Eπίσης, έχει διατελέσει Eιδικός Eπιστήμονας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Προεδρίας Kυβερνήσεως, τεχνικός σύμβουλος δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών και εθνικός εκπρόσωπος στην Eυρωπαϊκή Ένωση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ