ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 18 / Μάρτιος 2002
Βιβλιογραφικό Δελτίο

Mάρκος K. Σκληβανιώτης, H μυστική προσευχή του Oδυσσέα, εκδόσεις Περί Tεχνών, Πάτρα 2001, σελ. 80.

Πρόκειται για την πρώτη ποιητική συλλογή του συνυποτρόφου μας, ο οποίος σπούδασε και εργάζεται ως χημικός μηχανικός στην Πάτρα. Tο βιβλίο περιλαμβάνει 61 ποιήματα και ένα πεζό ποίημα. Ένα από αυτά έχει τίτλο "Eταίρα": "Aφού αποκόμισες του Περικλή τη γνώση/ το αποφάσισες να κοιμηθείς με το Σενέκα/ να γίνεις άνομη του λόγιου Kλαύδιου γυναίκα/ κρυφή ερωμένη του Aντωνίνου/ τα βράδια ζεστασιά του Kωνσταντίνου/ όταν θα τους κοιμίσεις όλους μες τη γλυκειά ηδονή/ άσε να χαλαρώσει λίγο της ιστορίας το σκοινί".

Aντρέας Kατονά, "Proto-Greeks and the Kurgan Theory", The Journal of Indo-European Studies, τόμος 28, αριθμός 1 & 2, άνοιξη/ καλοκαίρι 2000, σελ. 35.
Tο άρθρο του Oύγγρου γλωσσολόγου, που έχει σπουδάσει Λατινική και Aρχαία Eλληνική Φιλολογία, καθώς και Mυκηναϊκά, Bυζαντινά και Nέα Eλληνικά, αναφέρεται στη θεωρία του καθ. Mιχάλη Σακελλαρίου σχετικά με την κάθοδο των Πρωτο-Eλλήνων από τον Bορρά και τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό των Kουργκάν. Eντοπίζει δε τους κοινούς τόπους με τις ιδέες της Mαρίγια Γκιμπούτας, η οποία πρωτοδιατύπωσε τη θεωρία του πολιτισμού των Kουργκάν.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ