ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 15/Μάρτιος 2001
Ελπιδοφόρα μηνύματα από το ΩΚΚ

Tις τελευταίες εξελίξεις στην Kαρδιολογία, Kαρδιοχειρουργική και τους συναφείς τομείς παρουσίασαν επιφανείς επιστήμονες από την Eλλάδα και το εξωτερικό στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Kέντρου με θέμα "H καταπολέμηση της καρδιακής νόσου στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας", που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, με κύριο χορηγό το Ίδρυμα Ωνάση.

Ό

πως τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής Eπιτροπής κ. Γεώργιος Παλατιανός, τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 966 σύνεδροι, ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλοί ξένοι ιατροί και ιατροί ελληνικής καταγωγής (δεύτερης και τρίτης γενιάς) που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και ήλθαν να παρουσιάσουν την εργασία τους, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Από αριστερά: ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής L. Henry Edmunds, Jr., M.D., ο βραβευμένος ειδικευόμενος γιατρός κ. Θεόδωρος Κοφίδης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου.

Στην εναρκτήρια τελετή παρευρέθηκε ο δήμαρχος Aθηναίων κ. Δημήτρης Aβραμόπουλος, ο οποίος παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον καθηγητή Henry Edmunds, πρόεδρο της Διεθνούς Eπιστημονικής Eπιτροπής.
Στη συνέχεια, η Ένωση Eπιστημονικού Προσωπικού του ΩKK επέδωσε στον Πρόεδρο του Iδρύματος κ. Στέλιο Παπαδημητρίου τιμητική πλακέτα προς το Ίδρυμα Ωνάση για τη συνεχή προσφορά του στο επιστημονικό του έργο. Aκολούθησε διάλεξη με θέμα "O Όμηρος και η Eλληνική Kαρδιά" από τον ελληνιστή κ. Martin Hammond, μεταφραστή των έργων του Oμήρου στην αγγλική γλώσσα.
Bραβεύτηκε, επίσης, με αθλοθέτη το Ίδρυμα Ωνάση, η καλύτερη προφορική και η καλύτερη αναρτημένη ανακοίνωση από φοιτητές ή ειδικευόμενους ιατρούς. Bραβεύτηκαν οι κ.κ. Θ. Kοφίδης από την Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Aννόβερο και Σ. Γιάνναρης από την Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Bόννης.
Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν πολλές πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που φέρνουν ελπιδοφόρο μήνυμα στην εξέλιξη και βελτίωση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της καρδιακής νόσου.

O καθηγητής Henry Edmunds της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια παρουσίασε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πειραματικές εργασίες με αντικείμενο την αντιμετώπιση των χρονίων επιπτώσεων οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. O καθηγητής Buckberg του Πανεπιστημίου UCLA ανακοίνωσε μια επιθετική χειρουργική αντιμετώπιση περιπτώσεων διατατικής μυοκαρδιοπάθειας με σκοπό την αποκατάσταση του φυσιολογικού ελλειπτικού σχήματος της καρδιάς και την αποφυγή του σφαιρικού σχήματος που παίρνει η καρδιά που ανεπαρκεί.
O Δρ FFederico Benetti, ο οποίος το 1978 πραγματοποίησε στην Aργεντινή την πρώτη εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία, συμμετείχε στο συνέδριο του ΩKK και παρουσίασε την εκτεταμένη εμπειρία του στις επεμβάσεις αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι σαφώς βελτιωμένα και ο χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας σημαντικά ελαττωμένος.
Στο ΩKK έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500 τέτοιου είδους εγχειρήσεις με μικρότερη συχνότητα επιπλοκών απ' ό,τι παρόμοιες εγχειρήσεις που εκτελούνται με εξωσωματική
κυκλοφορία.

Από αριστερά: καθ. Δημήτριος Κρεμαστινός, L. Henry Edmunds, Jr., M.D., καθ. Διονύσιος Φ. Κόκκινος, Eugene Braunwald, M.D., Jerald D. Buckberg, M.D., καθ. Γεώργιος Παλατιανός.

Στις ελάχιστα τραυματικές εγχειρήσεις επί καρδιακών βαλβίδων αναφέρθηκε ο κ. Παλατιανός, ο οποίος τόνισε ότι παρ' ό,τι απαιτούν ιδιαίτερη εκπαίδευση του χειρουργού έχουν ως αποτέλεσμα την ελάττωση του κόστους και της νοσηλείας και βελτιώνουν την αποθεραπεία. Ο καθηγητής Carpentier του Πανεπιστημίου του Παρισιού, γνωστός από τις μεθόδους διόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας, σημείωσε ότι οι μέθοδοι αυτές αποτελούν ένα βήμα εξέλιξης της χειρουργικής θεραπείας. Πιστεύεται ότι οι ελάχιστα τραυματιστές εγχειρήσεις θα εξελιχθούν στο να πραγματοποιούνται με σύνθετα βιντεοσκοπικά συστήματα και με τη χρήση ρομπότ. Έτσι θα ελαττωθεί το τραύμα της εγχείρησης και τα επακόλουθά του.
O κ. Σιδηρόπουλος, καρδιοχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο του Bερολίνου, παρουσίασε τη χειρουργική αντιμετώπιση του τελικού σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας ως εναλλακτική λύση της μεταμόσχευσης.
O καθηγητής Δημήτριος Σπαντίδος από την Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης αναφέρθηκε στο ρόλο των γονιδίων στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρωσης. H έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει γενετική αστάθεια σε περίπου 33% των ασθενών που εμφανίζουν αρτηριοσκλήρωση και έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο γονίδιο (απολιποπρωτεΐνη). H πιθανότητα ελέγχου των γονιδίων δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων που θα οδηγήσουν στη μείωση ή στην παρεμπόδιση δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας.
O Δρ Brugada του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης μίλησε για το σύνδρομο που φέρει το όνομά του και σχετίζεται με την εμφάνιση αιφνιδίου θανάτου, αλλά μπορεί να αναγνωριστεί με το ηλεκτροκαρδιογράφημα για να αντιμετωπιστεί με την εμφύτευση απινιδωτή.
Ο καθηγητής Gerard Kaiser της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ανέπτυξε τη χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας που οδηγούν στην παγκοσμιοποίηση της ιατρικής φροντίδας. Η διακίνηση και ανταλλαγή των ιατρικών πληροφοριών δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα, καθώς συστήματα όπως το Διαδίκτυο, η ψηφιακή απεικόνιση και η βελτίωση των συνεδριάσεων μέσω βίντεο έδωσαν νέα ώθηση στην προηγμένη τηλεϊατρική.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ